м.Ніжин, вул.Братів Зосим, 6
(04631)7-19-06

15:41
Вивчали можливості STEM-лабораторії

«Вчені вивчають світ, яким він є, інженери створюють світ,

якого раніше не було»

      Теодор фон Карман

              15 грудня 2021 року відбувся практикум на тему «Розвиток культури інженерного мислення як складової STEM-освіти в початковій школі», організований Міським центром професійного розвитку педагогічних працівників (консультант Павлюченко А.В.) на базі Ніжинської станції юних техніків. Наталія Яременко, методист СЮТ, керівник гуртка «Sвіт технологій майбутнього», познайомила вчителів початкових класів закладів загальної середньої освіти міста з технічними можливостями STEM-лабораторії.

За STEM методикою в центрі уваги знаходиться практичне завдання чи проблема. Учні вчаться знаходити шляхи вирішення не в теорії, а в практичній діяльності. З цією метою вчителі початкових класів виконали практичну роботу, спробувавши себе в ролі інженерів-конструкторів, та склали вітряки, запрограмувавши їх на виконання різних дій. Було цікаво і захоплююче.

              Під час практичного заняття обговорено важливість використання інженерних проєктів у роботі з дітьми, адже це  дозволить наблизити зміст різноманітних сфер науково-технічної діяльності людського суспільства до навчального процесу. Застосування STEM-технології сприяє розвитку критичного та системного мислення, пізнавальних інтересів дітей, спонукає до осмислення й пошуку причинно-наслідкових зв’язків, розвитку уяви та творчості, розвиває вміння швидко аналізувати ситуації та сприяє ефективному формуванні природничо-математичної освіти молодших школярів.

                Інформацію з питань STEM-освіти можна отримати з офіційних сайтів Міністерства освіти і науки України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» (Методичні рекомендації щодо розвитку STEM-освіти в закладах загальної середньої та позашкільної освіти у 2021/2022 навчальному році” /Лист ІМЗО від 11.08.2021 № 22.1/10-1775).

Із планами, розробками навчальних STEM-проєктів можна ознайомитися на різних освітніх ресурсах: 

STEM-освіта в Україні - все про STEM

Відділ STEM-освіти ІМЗО

сайт журналу «Колосок»

 

Переглядів: 257 | Додав: foodosvitanizhyn | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar