м.Ніжин, вул.Братів Зосим, 6
(04631)7-19-06

12:03
Педагогічний інтерактив

Розвиток системи освіти значною мірою залежить від майстерності педагогів загалом і від людських якостей кожного з них. У реаліях сьогодення важливим є системний розвиток професійної компетентності та особистісне вдосконалення педагога на основі знання сучасних досягнень психолого-педагогічної науки й актуального педагогічного досвіду. Водночас, турбота про дитину не можлива без турботи про дорослих, які з нею поряд. Саме від психологічного стану дорослих людей, їхньої ресурсності, залежить стан дитини, результати її навчання і розвитку. Окрім  передачі  і  засвоєння  академічних  знань,  виникла гостра потреба присутності дорослого, який згуртовує, супроводжує та убезпечує.

Саме ці питання були опрацьовані 21 березня 2023 року на інтерактиві з теми  «Особистісне і професійне вдосконалення педагога в умовах сьогодення»  щодо планування та визначення траєкторії професійного розвитку педагогічних працівників, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання, проведеному працівниками Міського центру професійного розвитку педагогічних працівників і педагогічними працівниками гімназії № 10.

Тетяна Левицька, консультант МЦПРПП, опрацювала з учасниками заходу нормативну базу, підходи та приклади планування і визначення траєкторії розвитку педагогічних працівників.

Ганна Мохір, соціальний педагог гімназії № 10, розширила уявлення присутніх про можливі особливості психічного стану людини, наголосила на основних психологічних маркерах, що потребують уваги в нинішній ситуації, порекомендувала до використання  ряд вправ та технік щодо збереження емоційної стабільності, ресурсної взаємодії з дітьми в умовах воєнного стану, адже тільки емоційно стабільний педагог може стати для дітей психологічною  опорою  і  джерелом  психологічної  безпеки.

Прагнення вчителя до опанування нового, до експериментів у підходах та орієнтація на учня — найважливіші фактори професійної компетентності. Досвідом використання інтерактивної дошки та графічного планшета в освітньому процесі учасників інтерактиву ознайомили Світлана Левченко, ЗДНВР, учитель математики і Тетяна Раднянко, учитель математики. Учителі інформатики представили можливості застосування ряду інструментів:  Тетяна Чабала – «Genially як геніальний інструмент для вчителя», Оксана Кривенко – «Аналітика Excel: зроби один раз і користуйся постійно», Ірина Турчин – «Запакуй свій урок креативно. Застосування сервісу Quizziz для створення інтерактивних вікторин». Використання представлених пристроїв та  сервісів стане педагогам у пригоді  під час освітнього процесу як за очною так і за дистанційною формами навчання.

Пам’ятаймо, чого б ми не вчили учнів на словах, лише особистий приклад має для них цінність. Тому мусимо, насамперед, організувати своє життя в нинішніх умовах, аби показати цей приклад дітям.

Матеріали інтерактиву можна переглянути та завантажити:

Презентація «Особистісне і професійне вдосконалення педагога в умовах сьогодення»

Відеозвіт

Переглядів: 195 | Додав: foodosvitanizhyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar