м.Ніжин, вул.Братів Зосим, 6
(04631)7-19-06

10:33
Круглий стіл з питань військово-патріотичного виховання молоді

Шановні колеги!

        Усім нам доводиться жити і працювати у вимушених стресових умовах, в умовах війни. Кожен із нас своєю роботою, своєю наполегливою працею, наближає нашу країну до перемоги.

         7 червня 2022 року (у вівторок) об 11.00 в режимі онлайн відбувся круглий стіл з теми:

«Військово-патріотичне виховання учнівської та студентської молоді в умовах боротьби за Україну».  Організаторами круглого столу були Міністерство освіти і науки України,  Національна академія педагогічних наук України, Інститут проблем виховання НАПН України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України.

        Мета круглого столу – обговорення актуальних проблем та перспективи розвитку військово-патріотичного виховання учнівської та студентської молоді в умовах боротьби за Україну.

      Сьогодні в Україні дуже велика увага приділяється напрямку національно – патріотичного виховання молоді – обставини сприяють…

     Тема сьогоднішньої нашої зустрічі теж пов’язана з цим напрямком роботи: «Діти і війна в Україні»

  • Станом на 09 червня від 24 лютого в Україні пошкоджено 1837 закладів освіти, 172 з них зруйновано повністю. Внаслідок постійних обстрілів населених пунктів фіксуються чисельні жертви серед мирного населення, часто це – діти, які гинуть та отримують травми різного ступеню тяжкості.
  • Події в цілому ряді населених пунктів Київської, Чернігівської та інших областей свідчать про неодноразові випадки жорстокого, нелюдського та принижуючого гідність поводження та тортур російськими окупантами по відношенню до дітей, які приводили до каліцтва та смерті. Також зафіксовані численні свідчення зґвалтувань та сексуальної наруги над дітьми.

       Женевські конвенції — міжнародний договір, який закріплює у міжнародному праві норми щодо гуманного ставлення під час війни. Першу конвенцію було підписано у 1864 році. На сьогодні договір складається з чотирьох угод та трьох додаткових протоколів.

      Женевська конвенція Стаття 3. Є забороненими й залишатимуться забороненими будь-коли та будь-де такі діяння стосовно осіб, які не ведуть активні бойові дії:
a) насилля над життям й особистістю, зокрема всі види вбивств, завдання каліцтва, жорстоке поводження й тортури;
b) захоплення заручників;
c) наруга над людською гідністю, зокрема образливе та принизливе поводження.

        Конвенція про права дитини Стаття 37. Держави-учасниці забезпечують, щоб жодна дитина не піддавалась катуванням та іншим жорстоким, нелюдським або принижуючим гідність видам поводження чи покарання.
         Протокол 1 до Женевської конвенції Стаття 77. 1. Діти користуються особливою повагою, і їм забезпечується захист від будь-якого роду непристойних посягань. Сторони, що перебувають у конфлікті, забезпечують захист і допомогу, які їм потрібні з огляду на їх вік або з будь-якої іншої причини.
2. Сторони, що перебувають у конфлікті, вживають усіх практично можливих заходів для того, щоб діти, які не досягли п'ятнадцятирічного віку, не брали безпосередньої участі у воєнних діях, і, зокрема, сторони утримуються від вербування їх у свої збройні сили. При вербуванні із числа осіб, які досягли п'ятнадцятирічного віку, але яким ще не виповнилося вісімнадцяти років, сторони, що перебувають у конфлікті, прагнуть віддавати перевагу особам старшого віку.

Судячи з фактів ведення сьогоднішніх воєнний дій на території України, порушуються всі закони та права українських дітей.

  • Упродовж другого місяця війни стали відомі неодноразові випадки використання українських дітей у війні. Так, Центр протидії дезінформації при РНБО України попередив про те, що Росія для пропагандистських цілей використовує дітей, депортованих з тимчасово загарбаних Москвою територій. Кремлівські медіа поширювали дезінформаційні матеріали про те, як "український режим, наслідуючи Третій рейх, відправляє воювати дітей".
  • Також дітей вербують брати опосередковану участь у зборі чи передачі військової інформації окупантам, транспортуванні зброї тощо. На Харківщині 12-річний підліток за допомогою мережі Інтернет та телеграм каналів надсилав інформацію щодо розташування техніки, блокпостів та військових збройних сил України з наміром отримати за це грошову винагороду.
  • У Чернігівській області під час окупації одного з сіл неповнолітній місцевий мешканець отримав від представників збройних сил рф завдання проводити розвідку позицій збройних сил України.
  • На Харківщині місцевий 17-річний мешканець поширював через YouTube-канал хвалебні матеріали на підтримку дій агресора в Україні.
  • Окрім участі дітей в інформаційній війні окупаційна влада «ЛДНР» проводить мобілізацію дітей, які брали участь у так званих «патріотичних клубах», до лав незаконних збройних формувань. Окупанти мобілізують неповнолітніх учасників цих клубів, починаючи з 16 років. Серед підлітків вже є загиблі, зокрема, Іван Шифман, учасник так званого військово-патріотичного спортивного клубу «Наследники победы» Територіального штабу м. Комсомольське ГО «Військово-патріотичного руху «Молода гвардіяЮнармія».

           Спецслужби росії використовують гру на смартфонах для фіксації важливих об’єктів.
Суть гри і завдання – фотографувати об’єкти інфраструктури. Учасники мають шукати так звані «коробки» з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. Доступ до адміністрування цього застосунку має підконтрольна спецслужбам московії ІТ-компанія, хоча і зареєстрована в Європі.
           Такий випадок вже зафіксували в Кіровоградській області. Двоє підлітків робили знімки блокпостів, елеваторів і транспортних шляхів. Фактично ворог «в темну» використовував українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів.

          Про схему, коли ворог «в темну» використовував українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів у формі гри, СБУ оприлюднила відео.
https://persha.kr.ua/video/213123-na-kirovogradshhyni-pidlitky-cherez-gru-dopomagaly-okupantam-video/

РЕКОМЕНДАЦІЇ

  • Через безліч небезпек, якими супроводжується окупація та бойові дії, необхідним є проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів з батьками. Варто доносити важливість дотримання дітьми правил безпечної поведінки під час повітряної тривоги, у бомбосховищах та вдома. Батьки повинні максимально обмежувати перебування дітей у місцях, де вони можуть отримати поранення або травми.
  • Необхідно сприяти фіксації усіх злочинів з боку російських військових, передусім, які стосуються вбивств, каліцтв, жорстокого поводження та ґвалтування дітей. Невід’ємною складовою цього процесу формування довіри та донесення до громадян необхідності звертатися до правоохоронних органів із заявами та доказами наявних злочинів.
  • Вкрай важливим наразі є слідкування за психоемоційним станом дітей та підлітків, постраждалих від війни, та організація психологічної допомоги у разі виявлених проблем.

      Прослухавши вебінар, кожен з вас отримав не нову для себе інформацію, можливо, у кого будуть доповнення до даної теми.

     Хотіла б почути від вас пропозиції щодо тематики наших майбутніх зустрічей.

     Мої контактні дані: svetlanost555@gmail.com

Переглядів: 80 | Додав: foodosvitanizhyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar